Belgrade
12°
overcast clouds
humidity: 66%
wind: 2m/s NNE
H 15 • L 14
Weather from OpenWeatherMap

Srpski skijaši hrle u evropska skijališta

Srpski skijaši hrle u evropska skijališta

Više od 50.000 ljubitelja zimskog sporta iz naše države

svake sezone odmor provodi u inostranstvu. Glavni razlozi su, kako kažu, povoljniji aranžmani i vrhunski sređene skijaške staze. Ljubitelji skijanja u Srbiji već godinama unazad strast prema snežnim sportovima zadovoljavaju na čuvenim skijalištima širom Evrope. Njih koji zimi prelaze granicu je, prema nekim nezvaničnim procenama, više od 50.000. Neki od razloga zašto se srpski skijaši svake godine zapute u ove krajeve svakako su povoljniji aranžmani i vrhunski sređene ski-staze.
– Srbija ima veliki broj skijaša koji svake sezone odlaze u inostranstvo jer im je to povoljnije – priča Goran Popović, predsednik Udruženja “Ski-manijaci”. – S nama putuju svi, od porodica do pojedinaca. Oni vole s nama da zimuju i zbog toga što je u program uključena i naša besplatna škola skijanja, s licenciranim instruktorima, gde se napreduje i brzo proskija. Aranžmani obuhvataju put, smeštaj u apartmanima od kojih nijedan nema ispod tri zvezdice i ski-pas.

Prema rečima Gorana Popovića, od 7. do 14. januara zimovanje u francuskom skijalištu Le Sibel košta 340 evra, što podrazumeva put, smeštaj i šestodnevni ski-pas. Boravak u švajcarskom skijalištu Kran Montana staje 420 evra i uključuje sedmodnevni ski-pas, a skijanje u oblasti Četiri doline, sa 200 kilometara staza, košta 370 evra i podrazumeva šestodnevnu ski-kartu.

– Bugarska je takođe interesantna, ali sada imaju veće kapacitete za smeštaj nego što to mogu da “podnesu” ski-liftovi – kaže Popović. – Skijališta u Evropi nude, i to je izuzetno dobra stvar, popuste na kupovinu grupnih ski-karata, a aranžmani se organizuju u nedeljama kada tamo nije sezona, jer je skijanje u njihovom “špicu” tri puta skuplje. Ipak, to je sve lepo uklopljeno s našim školskim raspustima, a i snega ima uvek.

Slovenija, Italija, Francuska i Švajcarska, neke su od država gde na skijanje vodi agencija “Ski fan”. I kod njih je škola skijanja besplatna i organizovana za decu od četiri do 14 godina, što roditeljima znači, jer je ovaj trošak u inostranstvu poprilično veliki.

– Imamo program “bele sedmice” namenjen porodicama s decom – objašnjava Slađana Nikodijević, direktor “Ski fana”. – Za sedmodnevno zimovanje u francuskom mestu Val Frežu, na granici sa Italijom, treba izdvojiti 99 evra. To podrazumeva smeštaj u apartmanu sa četiri zvezdice i šestodnevni ski-pas. Ukoliko idu našim prevozom, cena se povećava za još 90 evra po osobi.

Preko “Ski fana” u ponudi je aranžman za ski-opening u Kicbilu – apartmani sa tri zvezdice su na stazi, a sa trodnevnom ski-kartom za to treba izdvojiti 198 evra, plus za prevoz 50 evra.

NAJTRAŽENIJI KOPAONIK

ZIMSKA sezona polako se zahuktava i na srpskim planinama. Ugostitelji na Kopaoniku spremni su za prvi sneg i početak zime. A kako kažu u MK “Mauntin rizort”, prodaja aranžmana u predsezoni nadmašila je rezultate svih prethodnih godina.

– Za Ski-opening, od 8. do 11. decembra, najam studija u “Konacima” staje od 69 evra – kažu u MK “Mauntin rizortu”. – Uz to ide besplatan ski-pas. U vreme zimskog raspusta najatraktivnija ponuda je za hotel “Anđela”, gde deca do sedam godina imaju besplatan smeštaj, a aranžmani su organizovani na bazi polupansiona.

SKI-STAZE

– Kopaonik ima 50 kilometara uređenih alpskih staza, od čega su tri FIS staze za slalom i veleslalom

– Olimpijski centar “Jahorina” ima 20 kilometara uređenih staza

– Ski-centar Tornik ima sedam kilometara staza

– Le duz Alp u Francuskoj ima 220 kilometara uređenih staza

– Tri doline u Francuskoj imaju 600 kilometara ski-staza

– Tinj u Francuskoj poseduje 300 kilometara uređenih staza

– Sestrijere u Italiji ima 400 kilometara staza

– Trevali i Dolomiti u Italiji imaju 100 kilometara staza

Izvor: www.novosti.rs

Sedište Udruženja ljubitelja ski sporta Ski Manijaci je u Beogradu, u ulici Gospodar Jevremovoj 30.
Kancelarija Udruženja nalazi se u Čumićevom sokačetu, II sprat lokal 140 (ulaz iz Nušićeve) i otvorena je svakog radnog dana od 16 do 20h.

Kontakt telefoni:

0600 218 657 Goran Popović - Pop
0600 218 658 Srđan Stojiljković - Điđa
0600 218 654 A. Despotović - Bata


Email: info@skimanijaci.com

Pratite nas